27 Μαρτίου 2010

Μας βάζουν στο ΔΝΤ και πανηγυρίζουν!!!



Με τι ισοδυναμεί η προσφυγή στο ΔΝΤ;

Από την αρχή της κρίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησε δάνεια σε 20 χώρες οι οποίες αντιμετώπιζαν μικρά η μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα. Για τα χρήματα που δάνεισε επέβαλε επώδυνα μέτρα ως αντιστάθμισμα:

Η Ουγγαρία που πρώτη εν μέσω κρίσης πήρε δάνειο 12,5 δισ ευρώ υποχρεώθηκε να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους και να κάνει περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Ισλανδία που πήρε δάνειο μόλις 2,1 δισ ευρώ μειώνοντας μισθούς και συντάξεις, αύξησε τους φόρους και έκανε περικοπές δημοσίων δαπανών.

Η Ρουμανία έλαβε δάνειο 13 δισ ευρώ αλλά απέλυσε 137 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους προχώρησε σε περικοπές μισθών και επιδομάτων, σε αύξηση των φόρων και μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Η Λετονία που πήρε 1,7 δισ ευρώ αύξησε το ΦΠΑ από το 5% στο 21% και μείωσε τους μισθούς κατά 20% ενώ η Τουρκία που έλαβε και το μεγαλύτερο δάνειο των 20,4 δισ ευρώ μείωσε τους μισθούς κατά 20% και αύξησε κατακόρυφα τα επιτόκια.

http://news.ert.gr/el/oikonomia/eidiseis/34386-sti-skia-tou-dnt

http://12dake.blogspot.com/2010/03/blog-post_26.html



Στην κυβέρνηση του Βουκουρεστίου, το ΔΝΤ επέβαλε να μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% καθώς η εβδομάδα των πέντε ημερών μειώθηκε σε εβδομάδα των τεσσάρων ημερών με ανάλογη μείωση του μισθού τους. Εμείς αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε τον 14ο μισθό, που αποτελεί αιτία πολέμου για τα συνδικάτα και για τους εργαζόμενους. Ας αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε αν μειωνόταν η αμοιβή κατά 20%, μαζί με περικοπές στις υπόλοιπες δημόσιες δαπάνες και συνολικά στις επιδοτήσεις κι επιχορηγήσεις του Δημοσίου. Αμέσως μετά το ΔΝΤ επέβαλε την απόλυση 137 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Φαντασθείτε μόνον τι θα συνέβαινε αν ανάλογο μέτρο ελαμβάνετο στην Ελλάδα. Συνεπώς όσοι μιλούν για προσφυγή στο ΔΝΤ μιλούν ανεύθυνα χωρίς να έχουν μετρήσει τις συνέπειες της απόφασης αυτής.

Περί ΔΝΤ: Πλανώνται πλάνην οικτράν…, του Γιάννη Λοβέρδου, 22/2/2010 08:26

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=174294&nt=108&lang=1

Όμως τα επιτεύγματα του ΔNT στη διαχείριση εθνικών οικονομικών κρίσεων είναι απλώς τραγικά [...] H πολιτική του ΔNT ακολουθεί πιστά την γραμμή του αμερικανικού υπουργείου Oικονομικών των HΠA -σε βαθμό που όχι μόνο ο Nόαμ Tσόμσκι, αλλά και οι New York Times έχουν αποκαλέσει το ΔNT βραχίονα των HΠA. Oι πολιτικές που εφαρμόζει το ΔNT στις υπό επιτήρηση χώρες είναι μέτρα δομικής προσαρμογής της οικονομίας στο πλαίσιο του δόγματος της ελεύθερης αγοράς: ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις στους μισθούς, περικοπές κοινωνικών προγραμμάτων, περικοπές σε χορηγήσεις, αύξηση των επιτοκίων, άνοιγμα της εγχώριας αγοράς στις πολυεθνικές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης, αύξηση της ένδειας και της ανισότητας και σε κοινωνικές αναταραχές. Στην περίπτωση της διαχείρισης της κρίσης στην Aσία τη δεκαετία του ‘90, το ίδιο το ΔNT παραδέχτηκε ότι οι πολιτικές του χειροτέρεψαν την κρίση. Στην Iνδονησία, για παράδειγμα, η χώρα που χτυπήθηκε χειρότερα από την κρίση, τα ποσοστά φτώχειας αυξήθηκαν από 12% πριν από την κρίση σε περίπου 50% ενώ το AEΠ μειώθηκε κατά 15% σε ένα μόνο έτος.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=26271146